četrtek, 16. avgust 2007

Slap Skalce

Težnostna stopnja: 2
Legenda:
1 - sprehajalna pot
2 - lahka pohodniška pot
3 - pohodniška pot
4 - težja pohodniška pot
5 - ekstremna plezalna pot

Dostop:

  • Maribor-Habakuk-Bellevue-Mariborska koča-slap Skalce
    • (peš od začetka: cca. 2,5 uri)
    • (peš od hotela Bellevue: cca. 60 minut)
    • (peš od Mariborske koče: cca. 25 minut)
    • (peš od parkiranega avtomobila: cca. 5 minut)
Slap Skalce je eden izmed redkeje poznanih lepot Pohorja. Dostop do njega je na kratko opisan zgoraj. Vsekakor se izplača za popoldanski izlet izbrati različico da se zapeljemo z gondolo do hotela Bellevue in nato nadaljujemo pot peš. V kolikor nam je hoja "tuja" se lahko do slapu pripeljemo z avtomobilom in nato naredimo par 10 korakov do samega slapu.

Pot od hotela Bellevue do Mariborske koče je primerna za vsakogar, saj je teren položen in nezahteven. Pri Mariborski koči se moramo nato iz strani, kjer se lahko spočijemo in naberemo novih moči, spustiti po poti navzdol (dobro je povprašat v koči kam točno moramo iti, saj je pot bolj slabo označena).

Po dokaj uhojeni poti se nato spuščamo cca. 20 minut in po prečkanju potočka se znajdemo na cesti, ki vodi proti hotelu Bellevue ali v drugo smer do Areha. Iz tega križišča zakoračimo proti Arehu in razen če resnično nismo slepi takoj opazimo tablo za slap Skalce (tudi slepi se nato zaletijo vanjo tako da brez skrbi, ne boste je spregledali :)).
Če smo se na pot odpravili z avtomobilom na tej točki parkiramo svojega jeklenega konjička (ob tabli za slap je prostora za cca. 2 avtomobila in nato na drugi stani prav tako).
Prečkamo cesto in se ob potočku spustimo do samega slapu.

Slap se vije preko skal in nima ne vem kakšnega pretoka a sama igra vode, ki ustvarja lepe prehode naredijo ta slapič vreden ogleda. Višina slapu znaša cca. 8 metrov in širina cca. 4 metre.


Izlet je primeren za vse, ki imate željo po ogledu naravnih lepot Pohorja. Vsekakor je dobro pomisliti na primerno obutev (natikači odpadejo) in imeti v zavesti, da ohranimo naravo takšno kot je in smeti odnesemo s seboj v dolino.

Ni komentarjev: